15 Ekim 2015 Perşembe

Toplum Bazlı ve Politika Seviyesi Uzmanları Yetimhane Turizmini Anlatıyor


Yetimhane turizmi konusu sanal âlemde popülerleşiyor. “UNICEF ve Save the Children Yetimhanelere Yaptığınız Kısa Süreli Gönllülüğe Neden Karşı?” başlıklı 5 Eylül yazımız son 3 günde yaklaşık 15,000 kez görüntülendi. Yazının yorum bölümünde soru ve eleştiriler dikkat çekerken daha ayrıntılı önbilgi isteyenler de oldu. Bu nedenle şimdiki yazımızda; biri Nepal’de bu konuda çalışmalar yürüten, diğeri, yetimhane turizmi sorununu da kapsayan, Dünya çapında çocuk esirgemesi odaklı bir girişimin yöneticisi iki kişinin birer saat uzunluğundaki sunumlarını paylaşıyoruz.

İlk videoda, Yeni Nesil Nepal (NGN) Ülke Yöneticisi Martin Punacks, Nepal’daki Yetimhane Turizmi’ni tanıtıyor. Yetimhane turizminin gelişimini anlatırken bu turizmdeki bazı spesifik suiistimal örneklerini de izleyicilerle paylaşıyor. Ardından uluslar arası bağış ve yardım yapılırken etik olan alternatif seçenekler olduğunu vurguluyor.

İkinci videoda, “Better Volunteering, Better Care (Daha İyi Gönüllülük, Daha iyi Bakım)” kuruluşunun Network Direktörü Severine Chevrel, aile bakımından yoksun çocuklar sorunundan biraz bahsettikten sonra bu çocukların yetimhane turizmiyle olan ilişkilerini anlatıyor.

Lütfen bu konuyu geliştirmeye ve yaymaya devam edin. Bu sorun çok önemli. Yine de kültürler arası bütün yardımlar kötü demek istemiyoruz. Hatta birbirinden farklı birçok yardım  türü ve bu  yardım türlerini ölçmenin birçok iyi yolu var. Ancak kısa süreli uluslar arası yardım ve bağışlar
·         bağış yapılmadığı takdirde yetimhaneye düşmeme ihtimali olan çocuklar için yanlış bir özendirici oluyor
·         çocuklarda genelde psikolojik hasarlar bırakıyor
·         çocuk esirgeme vaatleri çoğu zaman uygulamaya geçirilmediği için birçok istismara sebep oluyor

Eğer linkteki özeti okumadıysanız lütfen okuyun. Bu soruna sahipseniz ve endişeleriniz varsa lütfen bu yazıyı sosyal medyada paylaşarak yayılmasına yardımcı olun. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu çeviri, Hayat Sende Gönüllüsü Zeynep Yıldız tarafından yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder