5 Eylül 2013 Perşembe

Sosyal Duvarları Yıkalım



Değerli Katılımcılar,
Öncelikle hepinize uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan Sosyal Duvarları Yıkalım projesinin açılış toplantısına geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Projenin detayları uzun uzun anlatılacağı için ben sizlere Hayat Sende’yi kısaca anlatmak istiyorum.

Hayat Sende Gençlik Akademisi 2007 yılında Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Derneği olarak kurulmuştu. Biz bu derneğin içindeydik. 2012 yılının başında yönetime gidip değişim talebimizi ilettik. Nisan 2012’de de derneğin yönetimini yaş ortalaması 25 olan bir grupla aldık. 

Yola çıktığımızda iyi niyetimizden başka hiçbir şeyimiz yoktu.  Gençliğimize güvendik. İnsan kaynağı kalitemize güvendik. Devlet korumasında yetişenler, toplumun bildiğinin aksine toplum için ekonomik ve sosyal fayda yaratanlardır dedik. Devlet korumasında yetişen gençlere ilişkin olumsuz söylemlerle, haberlerle mücadele edelim dedik. Bu çocuk ve gençlere ilişkin toplumun acıma, merak ve korkuyla karışık olumsuz bakışını tersine çevirelim dedik. Bu olumsuz söylemlerin çocukların bilinçlerini yaraladığını, kendilerini toplumsal hiyerarşinin en altına konumlandırdıklarını tecrübe ettik. Yuva ve yurt kelimesinin içinin boşaltılıp, olumlu anlamlarla tekrar doldurulması gerektiğine inandık. Kısacası, kollektif bilinci dönüştürelim istedik. 

Bu amaç uğruna neler mi yaptık? Yüzlerce kardeşimize eğitimler verdik. Yuvalara, yurtlara giderek Kariyer Şenlikleri düzenledik. Çok kapsamlı bir kurumsallaşma başlattık. Birçok sivil toplum kuruluşuna model olduk. Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratan seçildik. Bilgi Genç Sosyal Girişimci ödülünü aldık. Yüzlerce toplantıya katıldık. Devlet korumasında kalanların sesini yükselttik. Bizleri ötekileştiren bilince karşı, biz de varız dedik. Devletten imtiyaz peşinde koşmadık. Toplumun alanı değil, vereni olalım dedik. 

Geldiğimiz noktada başarıyoruz diyoruz. Hayat Sende’yi ülke çapında marka değeri olan bir sivil toplum kuruluşu yapıyoruz, yapmak istiyoruz. Geride kalan binlerce kardeşimizin bize bakarak kendini özdeşleştirdiği, onlara rol model olduğumuz, hayatlarına ışık tuttuğumuz, özgüven aşıladığımız bireyler olarak hayata atılmalarını istiyoruz. Onlara, hayat, sen onu nereye götürürsen o olacak. İyiye götürmek istersen biz hep yanındayız diyoruz. Kısaca Hayat Sende diyoruz.
Biliyoruz. Çıktığımız yol uzun, ince ve dikenli bir yol. Ama yolumuz diken olsa da biz gül derleyeceğiz. Çünkü biliyoruz. Derlediğimiz gülleri başına taç yapacak binlere kardeşimiz var. Çünkü biliyoruz. HAYAT BİZDE.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder